Aparatele obligatorii in orice salon de infrumusetare, indiferent de specificul acestuia sunt sterilizatoarele. Linia de echipamente de sterilizare pe care o oferim este pupinelul sau sterilizator cu aer cald uscat care este utilizat pentru a steriliza instrumentele cosmetice si cele de manichiura.
Sterilizator conform cu normele europene si avizat de Ministerul Sanatatii.
Prin termenul de sterilizare, care este un termen absolut, se înteleg procedeele fizice şi chimice care elimină toţi germenii viabili (bacterii, spori, fungi, virusuri, paraziţi) de pe un obiect. Se desemnează ca steril un obiect care a fost supus unui procedeu de sterilizare şi protejat în mod corespunzător pentru a preveni contaminarea sa.
Sterilizarea prin căldură uscată
Căldura uscată omoară microorganismele prin oxidarea distructivă a componentelor celulare a bacteriilor. Cei mai rezistenţi spori sunt distruși de căldura uscată la 160°C, timp de 60 de minute. Sporii fungilor sunt distruşi în 60 deminute la 115°C, iar cei bacterieni sunt distruşi în 60 de minute la temperaturi cuprinse între 120°-160°C.
În cele mai vechi civilizaţii s-au cunoscut practici care au prevenit alterarea alimentelor, putrefacţia cadavrelor, fără a se cunoaşte rolul microorganismelor în aceste procese. Astfel, alimentele perisabile au fost conservate prin adaus de sare, uleiuri aromatice, afumare sau fermentaţie acidă. Conservele au apărut cu 50 de ani înaintea cercetărilor lui Pasteur, fără a fi fost lămurit principiul care stă la baza lor.
La începutul secolului al XVIII-lea s-a folosit pentru prima oara clorura de var şi fenolul pentru dezodorizarea gunoaielor şi în final pentru curăţirea plăgilor, fără a se cunoaşte acţiunea bactericidă a acestor substanţe.
Tehnicile de sterilizare s-au dezvoltat iniţial în laboratoare pentru a permite
izolarea miocrobilor în culturi pure, ele fiind apoi rapid preluate de toate
specialităţile medicale pentru a preveni răspândirea infecţiilor.
Functionarea sterilizatorului in parametri corespunzatori este asigurata de verificarile trimestriale prin firma acreditata. Toate solutiile utilizate pentru dezinfectare si sterilizare sunt cu rol antibacterian, antifugic, microbactericid, tuberculicid si virucid, de asemenea avizate de Ministerul Sanatatii.