Este o procedura benefica pentru eliberarea porilor blocati, detoxifierea tenului şi eliminarea impuritatilor care duc la aparitia cosurilor, punctelor negre şi a comedoanelor. Este important sa respecti cateva reguli si etape esentiale.
Tratamentul facial clasic parcurge urmatoarele etape:
1. Diagnostic si anamneza. Analiza tipului de ten. Stabilirea obiectivelor si recomandarea ritualului de intretinere;
2. Curatarea profunda a tenului (demachiere, curatare cu produs solubil in apa, scrub, etc.);
3. Tonifierea;
4. Expunerea la aburi (vapozon) – este etapa in urma careia stratul cornos se inmoaie si astfel punctele negre pot fi extrase mai usor;
5. Extractia comedoanelor sau a punctelor albe pe fata, gat si decolteu;
6. Aplicarea electrodermului pentru dezinfectare;
7. Aplicarea unor substante concentrate adecvate tipului de ten;
8. Masajul facial. Executarea masajului cuprinde fata, gatul, decolteul, dar si zona cervicala, timp de aproximativ 15 minute, cu crema specifica si adaptata tenului. Masajul se va efectua in functie de varsta si de tipul de ten;
9. Aplicarea unei masti in functie de tipul tenului (20 – 30 min);
10.Aplicarea cremei specifice tipului de ten, cu protectie solara;
Tratamentul clasic poate fi personalizat in fuctie de tipurile de ten si nevoile fiecaruia.
De exemplu:
Tenul normal are nevoie de produse ce contin: apa de trandafiri, ulei de jojoba, papaya si trebuie evitat produsele ce contin alcoolul, parfumul.
Tenul gras are nevoie de produse pe baza de acid salicilic, aloe vera, ulei de arbore de ceai si trebuie evitat alcoolul, uleiurile grase.
Tenul uscat are nevoie de produse cu continut de lanolina, uleiuri minerale (ex. petrolatum) si trebuie evitat alcoolul, ingredientele antibacteriene (ex. triclosan), acidul glicolic, acidul salicilic
Tenul mixt sau sensibil are nevoie de produse ce contin solutiile micelare contin ingrediente potrivite acestui tip de ten si de evitat alcoolul, parfumul.
Mai trebuie spus ca un produs de curatare eficient si bland cu tenul trebuie sa aiba un pH de 5-6, cat mai apropiat de cel al pielii.
Restabilirea pH-ului pielii, cu ajutorul unei lotiuni tonice – de preferat, pe baza de suc de castraveti sau apa de trandafiri.
Comunicarea: Este foarte important ca inca de la inceput, in etapa de analiza si anamneza sa ii spui esteticienei cum iti ingrijesti tenul zilnic, ce medicamente folosesti, ce asteptari ai de la tratament, la ce ingrediente esti alergica, cat este de sensibil tenul, etc.
Beneficii. Un tratament profesional bine executat curata tenul in profunzime, hidrateaza si hraneste pielea, tonifica muschii fetei, stimuleaza circulatia sanguina, rezultatul fiind nu doar un ten frumos ci si sanatos.
Periodicitate. Tratamentul facial se efectueaza o data la 4-6 saptamani pentru un ten normal, fara probleme specifice, dar se poate face si in cura de 4-6 sedinte la un interval de 7-14 zile daca exista probleme pronuntate ale pielii (riduri, deshidratare profunda, acnee, pete pigmentare, cuperoza, etc).
Adresabilitate: Tratamentul cosmetic este recomandat tuturor tipurilor de ten, atat pentru femei cat si pentru barbati, adolescente si adolescenti, si dureaza, in general 90 de minute – o perioada de relaxare extrem de agreabila pentru client!
Proceduri complementare Tratamentului facial clasic. In afara de tratamentele faciale clasice exista o serie de proceduri mai complexe si sofisticate gen ionizare, mezoterapie virtuala, ultrasunete, terapie cu oxigen hiperbaric, microdermabraziune, etc.
Rutina de ingrijire zilnica: Pentru a mentine rezultatele unui tratament, este important sa ai o rutina de ingrijire zilnica a tenului corecta si completa. Pielea are nevoie de ingrijire zilnica, iar tratamentele faciale executate periodic fac parte din schema de ingrijire complexa obligatorie.
Tipuri de ten care nu ar trebui sa urmeze tratament facial clasic:
- Ten acneic – in cazurrile de acnee moderata o cosmeticiana priceputa poate executa un tratament fara a agrava afectiunea;
- Ten cuperozic sau cu rozacee;
- Ten cu eczeme (dermatite).
Ce rezultate nu veti avea in urma unui tratament facial:
Tratarea acneei – desi o cosmeticiana poate extrage comedoanele, punctele albe si pustulele, daca tenul nu este ingrijit zilnic pentru ameliorarea afectiunilor respective acestea vor recidiva in cel mai scurt timp. Exista multe cazuri de acnee care s-au agravat in urma tratamentelor faciale executate incorect sau cu produse si proceduri iritante. In functie de tipul de ten, comedoanele reapar in 2-3 saptamani dupa extractie.
Tratarea ridurilor – indiferent de produsele cosmetice aplicate in timpul unui tratament, ridurile nu vor disparea definitiv, tot ce poate face un produs este sa amelioreze temporar aspectul lor. Nici macar produsele cosmetice aplicate zilnic nu pot elimina ridurile profunde.
Am recomanda tratamentul facial doar persoanelor cu acnee comedoaniana grava, cazuri in care am considerat ca indepartarea punctelor negre si/sau albe este benefica, iar urmarea unei rutine corecte care contine exfolianti chimici previne aparitia lor ulterior.
Atunci cand alegeti sa urmati un tratament facial sa nu uitati ca beneficiile acestei proceduri sunt temporare! Indiferent de cat de bine este formulat un produs, atata timp cat este aplicat pe piele o singura data (pe luna, in cazul in care urmati tratamente lunare) el nu va avea efectele dorite pentru piele.